www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

EMNİYETTEN KIŞ” UYARISI

EMNİYETTEN  KIŞ” UYARISI

İnegöl İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Avarlar Kavşağı`nda kış lastiği uygulaması yaptı. İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, sürücülere araçlarına kışlık bakımlarını yaptırmadan yola çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

 

İnegöl İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kış uygulaması kapsamında dün Avarlar Kavşağı’nda araçlara kontrol uyguladılar. Araçların lastik ve kışlık bakımlarını kontrol eden ekipler, araçlarında eksiği olan sürücülere uyarılarda bulundular.

 KIŞLIK BAKIMLARI ÇOK ÖNEMLİ

Kış ayları yaklaşırken araçların motor aksamı ile yürür aksamının kontrol ettirilerek mutlaka bakımlarının yaptırılması gerektiğini ifade eden İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, “Araçlarda kışlık bakımlar çok önemli. Can ve mal güvenliği için sürücülerin gerekli tedbirleri almasında yarar var. Sürücülerin kış aylarında daha dikkatli olması gerekiyor. Araçlarda özellikle motor yağı, fren sistemi, akü, antifriz, lastik, silecek ve yürür aksamının kontrol edilmesi gerekiyor. Arıza olan kısımlar tamir ettirilmeli ya da yenisi ile değiştirilmeli” dedi.

 “HİÇBİR ŞEY İNSAN CANINDAN ÖNEMLİ DEĞİLDİR”

İnegöl’de özellikle sonbahar ve kış aylarında yoğun yağışların ve sisin olabildiğini ve bu mevsimlerde araç sürücülerinin sürüşle ilgili ekstra önlemler almaları gerektiğini belirten Kaplan, “Hiçbir şey insan canından daha önemli değildir. Kendimize ve aracımıza güvenmiyorsak kesinlikle yola çıkmamalıyız. Ayrıca uzun yola çıkacak sürücülerin yola çıkmadan önce yol ve hava durumu hakkında da bilgi alması gerekir” şeklinde konuştu.

 KIŞ LASTİĞİNİ HANGİ ARAÇLAR TAKMAK ZORUNDA?

Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, “Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca ‘A’ türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 01 Aralık ile takip eden yılın 01 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılmasının zorunludur” diye konuştu.

 “YAĞIŞLI HAVALARDA SÜRATTEN KAÇININ”

Bursa Valiliği’nin aldığı kararla ilimizde kış lastiği uygulamasının 16 Aralık ile 01 Mart tarihleri arasında gereçli olduğunu belirten Kaplan, “Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Kamyonet, minibüs ve ‘A’ türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Kış lastiklerinin üzerlerindeki kanallar yolu daha iyi tutar ve lastiklerinizde su birikmesini önler. Yağmurlu havada süratli araç kullanmak kayma, yoldan çıkma gibi sonuçlar doğurabilir. Kayma yol yüzeyi ile lastikler arasında bir su katmanı oluştuğunda araçlarda kaymalar olur ve lastikleriniz fiilen yola temas etmez, direksiyon ve fren hâkimiyetini kaybedersiniz. Bu nedenle yağışlı havalarda sürat yapmaktan kaçınmamız gerekmektedir. Yağmurlu havalarda fren mesafesinin yüzde 25-30 oranında, karlı havalarda ise normalin 8 katına kadar arttığı bilinmektedir. Yağışlı ve soğuk havalarda seyrederken takip mesafemizi biraz daha arttırıp yakın takipten kesinlikle kaçınmalıyız. Özetle yağışlı havalarda sürücülerin uyması gereken en önemli kuralların başında düşük hızlı olmak ve takip mesafesini iyi ayarlamak gelmektedir. Farlarınızın her daim açık olmasının hem sizin yolu hem de başka sürücülerin sizi daha net görebilmesini sağladığı, daha çok dikkat çektiği için kaza oranlarının azalmasına katkı sağladığı unutulmamalıdır. Aracınızın yağışlı havalarda sağlıklı, rahat ve güvenilir bir şekilde hareketi için aracınızın bakımlarına ve onarımına zamanında yaptırın” ifadelerini kullandı.

 “HER TRAFİK KURALI, EN AZ BİR HAYAT KADAR DEĞERLİDİR”

Müdür Kaplan son olarak, “Değişen iklim şartlarına göre, trafik ve güvenlik konuları ile alakalı tedbirlerimiz gözden geçirilmiş, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra, vatandaşlarımızın can ve mal emniyeti için tüm ekip ve personelimiz 24 saat esasına göre ilave önlemlerle birlikte müteyakkız konuma getirilmiştir. Bütün vatandaşlarımıza ve araç sürücülerine, kazasız ve sağlıklı günler dilerim. Her trafik kuralı, en az bir hayat kadar değerlidir”dedi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19